Personal touch in finance

27 december 2017

Betaalt u forensenbelasting voor uw vakantiewoning?

27 december 2017

Als u een vakantiewoning bezit, heeft u kans dat u forensenbelasting moet betalen.

Of dat het geval is, hangt onder meer af van het aantal dagen dat u de vakantiewoning zelf kunt gebruiken.

Geen hoofdverblijf

Wettelijk is bepaald dat alleen forensenbelasting geheven kan worden als u in een gemeente verblijft zonder er uw hoofdverblijf te hebben. Meestal gaat het dan om een vakantiewoning. Verder is bepaald dat u alleen forensenbelasting betaalt als u er meer dan 90 dagen ‘s nachts verblijft of meer dan 90 dagen een gemeubileerde woning ter beschikking heeft.

Ter beschikking staan

Als u de woning verhuurt, staat deze niet ter beschikking. Kunt u dus 90 dagen of minder zelf de woning gebruiken omdat deze op andere dagen wordt verhuurd, dan kan u geen aanslag forensenbelasting worden opgelegd.

Let op!

Het is niet van belang of u de woning ook zelf daadwerkelijk gebruikt, maar of deze u ter beschikking staat. Biedt u de woning ter verhuur aan, al dan niet via een organisatie, maar wordt deze niet verhuurd, dan geldt dat de woning op deze dagen aan u ter beschikking staat.

Onderhoud

De periode dat u de woning niet kunt gebruiken omdat u deze voor verhuur gereed maakt of houdt, telt niet mee. Verhuurt u de woning in een jaar dus bijvoorbeeld acht maanden, gebruikt u de woning twee maanden zelf en twee maanden om deze te onderhouden, dan staat de woning u minder dan 90 dagen ter beschikking. U hoeft dan geen forensenbelasting te betalen.

Tip:

U moet aannemelijk kunnen maken dat u de betreffende periode gebruikte om de woning gereed te maken / te houden voor verhuur. Toon dit bijvoorbeeld aan met facturen van de gebruikte materialen, zoals verf.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.