Personal touch in finance

11 december 2017

LEI-nummer verplicht voor beleggingsonderneming

11 december 2017

Per 3 januari 2018 gaan nieuwe regels gelden voor ondernemingen of rechtspersonen die beleggen bij een financiële instelling.

Vanaf dan kunt u alleen transacties doen als u een LEI-nummer heeft. Wat is een LEI precies en hoe vraagt u dit nummer aan?

Voor wie geldt de wetgeving?

LEI staat voor Legal Entity Identifier en is een uniek nummer voor een onderneming of rechtspersoon die aandelen, obligaties of derivaten bezit of hierin handelt. In Europa is een LEI vanaf 3 januari 2018 verplicht voor juridische entiteiten met een effectenrekening bij een financiële instelling. Zonder LEI kunnen zij daarna geen aan- of verkooptransacties meer laten doen. Voor sommige organisaties is in de praktijk niet altijd duidelijk of de verplichting ook voor hen geldt. Twijfelt u? U kunt bij uw bank of financieel adviseur eenvoudig nagaan of u een LEI nodig heeft.

Waarom is een LEI straks verplicht?

Een LEI is een internationaal gestandaardiseerde code waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en indien nodig bijtijds kunnen ingrijpen. Het moet de financiële markten transparanter maken, voor een betere beheersing van de risico’s zorgen en zo beleggers meer bescherming bieden.

Aanvragen en kosten

Een LEI wordt in Nederland uitgegeven en geregistreerd door de Kamer van Koophandel. U kunt het nummer alleen aanvragen als u staat ingeschreven in het Handelsregister en een KvK-nummer heeft. Op kvk.nl kunt u dan een digitaal LEI-aanvraagformulier invullen. De eenmalige registratiekosten zijn € 65 exclusief btw. De LEI is vanaf de dag van uitgifte één jaar geldig. Het tarief voor de jaarlijkse verlenging van de LEI is € 40 exclusief btw.

Tip:

Valt u onder de nieuwe wetgeving, vraag dan zo snel mogelijk een LEI aan. U loopt in het nieuwe jaar dan niet tegen beleggingsbeperkingen aan.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.