Personal touch in finance

21 december 2017

Stel belastingheffing uit met herinvesteringsreserve

21 december 2017

Als u bij verkoop van een bedrijfsmiddel boekwinst maakt, kunt u belastingheffing uitstellen door een herinvesteringsreserve (HIR) te vormen.

U moet dan wel een voornemen tot vervanging van het bedrijfsmiddel hebben.

Meer of minder dan tien jaar afschrijven?

De bij verkoop van het bedrijfsmiddel gevormde HIR boekt u af op de aankoopprijs van het vervangende bedrijfsmiddel. Voor de HIR is van belang dat als u deze wilt afboeken op de aankoopprijs van een bedrijfsmiddel waarop u niet afschrijft, zoals grond, of waarop u in meer dan tien jaar afschrijft, zoals een pand, dit alleen mag als de boekwinst is ontstaan door de verkoop van een bedrijfsmiddel met eenzelfde economische functie.

Let op:

U mag dus bijvoorbeeld niet de boekwinst op een auto afboeken op de aankoopprijs van een pand.

Voornemen tot vervanging

Als u geen voornemen heeft tot vervanging van het verkochte bedrijfsmiddel, mag u geen HIR vormen. Maar wat nu als u toch een HIR vormt en er later helemaal geen voornemen tot vervanging blijkt te zijn?

Onterechte HIR: alsnog belastingheffing

Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij een belastingplichtige beweerde helemaal geen vervangingsvoornemen te hebben gehad. Is er na drie jaar nog geen nieuw bedrijfsmiddel aangeschaft, dan is bepaald dat de HIR automatisch in de winst valt. De inspecteur had de HIR na deze drie jaar dan ook belast.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.