Personal touch in finance

22 februari 2018

Fikse lastenverzwaring fiscale eenheid met buitenlandse vennoot

22 februari 2018

De Nederlandse fiscale regels inzake de fiscale eenheid zijn volgens een uitspraak van het Europese Hof in strijd met het EU-recht.

Nederland zal daarom via een spoedreparatie deze wetgeving veranderen.

Volgens de huidige regels bestaan er voor een in Nederland gevestigde moeder- en dochterbedrijven die een zogeheten fiscale eenheid vormen, fiscale faciliteiten die niet bestaan als er buitenlandse vennootschappen in het spel zijn. Dit is in strijd met het EU-recht.

Spoedreparatie

De adviseur van het Europese Hof had al eerder bekend gemaakt de Nederlandse regelgeving in strijd met het EU-recht te achten. Nederland heeft daarom al reparatiewetgeving op de plank liggen. Deze wetgeving zal de komende maanden door het parlement moeten worden goedgekeurd.

Lastenverzwaring Nederlandse bedrijfsleven

De reparatiewetgeving voorziet in het schrappen van de voordelen voor Nederlandse bedrijven. Dit komt de bedrijven die het betreft op een flinke lastenverzwaring te staan. Een alternatief, door de faciliteiten ook toe te staan wanneer vennootschapen in het buitenland gevestigd zijn, is te duur.

Terugwerkende kracht

De reparatiewetgeving zal met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Zoals gebruikelijk zal een en ander dan terugwerken tot het tijdstip waarop de reparatiewetgeving werd aangekondigd.

Inhoud spoedreparatie

Door de reparatiemaatregelen zullen enkele regelingen in de vennootschapsbelasting en dividendbelasting moeten worden toegepast alsof er geen fiscale eenheid is. Dit betreft met name de renteaftrekbeperking, de deelnemingsvrijstelling en de verliesverrekening.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.