Personal touch in finance

08 maart 2018

Geen dubbele heffing Nederlands pensioen in België

08 maart 2018

Gepensioneerden die in België wonen en pensioen uit Nederland ontvangen, zullen niet getroffen worden door een dubbele belastingheffing.

Nederland zal geen belasting heffen als België aantoont dat het uit Nederland afkomstige pensioen feitelijk en tegen het reguliere tarief wordt belast.

Woonstaat mag heffen

Uit het antwoord wordt duidelijk dat volgens het verdrag met België de woonstaat over het pensioen belasting mag heffen. Voor degenen die in België wonen is dit dus België. Uit recente Belgische rechtspraak bleek echter dat onduidelijk is of België voldoende belasting over deze pensioenen kan heffen. In verband hiermee had Nederland aangekondigd dat, indien dat niet het geval is, Nederland belasting zal heffen. Op deze manier wilde men voorkomen dat het pensioen onbelast bleef.

Wie betreft dit?

In deze zaak ging het om personen die jaarlijks €25.000 of meer aan pensioen uit Nederland ontvangen. In totaal betrof het ongeveer 1.300 personen die hierover van de Nederlandse fiscus een brief hadden ontvangen.

Afspraken met België

De Nederlandse Belastingdienst heeft over deze kwestie inmiddels afspraken gemaakt met België. Die afspraken komen er in het kort op neer dat Nederland geen belasting zal heffen als België aantoont dat het uit Nederland afkomstige pensioen feitelijk en tegen het reguliere tarief in de belastingheffing wordt betrokken.

Afspraken over controle

Verder zijn ook afspraken gemaakt over informatie die België aan Nederland zal aanleveren, zodat de Belastingdienst de heffing in België kan controleren. Op deze manier wordt zowel dubbele belastingheffing, als situaties waarin beide landen niet heffen, voorkomen.

Heeft u vragen over de belastingheffing over pensioen uit Nederland voor degenen die in België wonen, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.