Personal touch in finance

02 maart 2018

Helpende hand bij vrieskou fiscaal aftrekbaar?

02 maart 2018

De mussen vriezen momenteel van het dak.

Afzien, met name voor degenen die wat minder bedeeld zijn. Wellicht overweegt u via de Voedselbank of op andere wijze de helpende hand te bieden. Hoe zit dat fiscaal?

ANBI

Als u als ondernemer een gift over wilt maken naar een hulporganisatie, is het van belang te weten of dit een ANBI (Algemeen Nut beogende Instelling) is. Zo ja, dan is uw gift in beginsel aftrekbaar van de winst. Of bijvoorbeeld uw plaatselijke Voedselbank een ANBI is, kunt u checken op de site van de Belastingdienst.

Hoeveel aftrek?

In de inkomstenbelasting is een zakelijke gift gewoon aftrekbaar. Door de mkb-winstvrijstelling realiseert u per saldo een aftrek van 86%. In de vennootschapsbelasting is een gift aftrekbaar tot maximaal 50% van de winst met een maximum van €100.000.

Of toch reclame?

Een gift is op basis van vrijgevigheid. Voor een ondernemer kunt u er natuurlijk ook reclame voor uw product van maken. Bijvoorbeeld door wollen mutsen te verstrekken met de naam en /of logo van uw bedrijf. De aftrek is dan 100%. Op deze manier omzeilt u ook de aftrekbeperking in de vennootschapsbelasting.

Cash of in natura?

Of u een gift in geld geeft of in producten, beslist u natuurlijk zelf. Misschien is voor de ontvangende partij een gift in natura soms aantrekkelijker, omdat u producten die u zelf verkoopt tegen inkoopsprijs kunt weggeven.

En de btw dan?

De btw op giften in natura is alleen aftrekbaar als uw gift per ontvanger maximaal €227 exclusief btw bedraagt. Gaat u over deze grens heen, dan is de gehele btw niet aftrekbaar. Dat is wel zo als u uw gift als reclame kunt aanmerken, al mag de waarde per product dan niet meer dan €15 bedragen en zal verkoopbevordering het doel moeten zijn. Dat zal niet altijd even makkelijk te verdedigen zijn…

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.