Personal touch in finance

05 maart 2018

Waarderingsnormen verpachte grond voor box 3 bekend

05 maart 2018

Wie verpachte grond in zijn bezit heeft, dient de waarde hiervan jaarlijks op te geven in box 3.

De Belastingdienst heeft onlangs de waarderingsnormen voor de aangifte voor 2017 bekend gemaakt.

Box 3

Verpachte grond behoort voor particulieren tot de bezittingen die moeten worden aangegeven in box 3. Sinds vorig jaar is de belasting die hierover betaald moet worden afhankelijk van de grootte van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger de te betalen belasting.

Waarde verpachte grond

Om discussies te vermijden heeft de Belastingdienst ook dit jaar normen bekend gemaakt voor de waardering van verpachte gronden. Het betreft alleen grasland en akkerland dat ten behoeve van de landbouw wordt gebruikt. De waarde per hectare varieert in Nederland van €33.100 (de Waddeneilanden) tot €99.500 (Noordoostpolder en Urk).

Let op!

Voor alle andere gronden is de normering dus niet geschikt.

Tabellen

De waarde kan worden bepaald met behulp van de gepubliceerde tabellen. Deze waarden zijn afgeleid van de agrarische grondprijsmonitor van het Kadaster per landbouwgebied. Daarbij geeft tabel 1 de normwaarde aan per landbouwgebied. Tabel 2 geeft de waardedruk aan in procenten van de resterende looptijd van de pacht. Deze kan maximaal 50% bedragen bij niet-eindige pacht. In de publicatie kan verder per gemeente het bijbehorende landbouwgebied worden gezocht.

Tip: Oneens met normering?

Wie het niet met de waardering eens is, kan hiervan gemotiveerd afwijken. Daarbij is wel van belang dat het gaat om de waarde op 1 januari 2017.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.