Personal touch in finance

18 mei 2018

Loopfiets invaliden en mindervaliden tegen 6% btw

18 mei 2018

De Belastingdienst heeft bekend gemaakt dat loopfietsen belast zijn met het lage btw-tarief van 6%.

Voorwaarde is wel dat de loopfiets is bestemd voor invaliden en mindervaliden.

Loopfietsen

Loopfietsen worden gebruikt door personen die slecht ter been zijn. Ze kunnen zich op deze manier voortbewegen zonder de benen te hoeven belasten. Dit kan door op de fiets zittend met de benen een loopbeweging te maken.

Invalidenwagens

Ook invalidenwagens en krukken zijn belast tegen het btw-tarief van 6%. Het tarief voor de loopfiets is dus logisch, omdat een loopfiets hiermee is te vergelijken.

Let op!

Loopfietsen zijn alleen met 6% btw belast als ze specifiek zijn ingericht om te worden gebruikt door invaliden of mindervaliden. De fysieke kenmerken, maatschappelijke presentatie en de bestemming van het product geven daarbij de doorslag.

Tip:

Loopfietsen die aan genoemde eisen voldoen, zijn in beginsel ook aftrekbaar als zorgkosten. Een dergelijke loopfiets is dan namelijk aan te merken als hulpmiddel.

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen kwalificeren in beginsel niet als hulpmiddel en zijn dan ook niet aftrekbaar als zorgkosten. Dit is ook het geval als een invalide of minder valide persoon de elektrische fiets gebruikt. Dit is alleen anders als de elektrische fiets zodanig is aangepast dat deze hoofdzakelijk door invalide of minder valide personen wordt gebruikt. Alleen dan kan een elektrische fiets wel worden aangemerkt als hulpmiddel en is in die gevallen dan ook aftrekbaar.

Heeft u vragen over het btw-tarief en de aftrek van hulpmiddelen, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.