Personal touch in finance

03 juli 2018

Faillissement kan eenvoudiger afgewikkeld

03 juli 2018

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor faillissementen eenvoudiger kunnen worden afgewikkeld.

Dit gebeurt onder meer door de inzet van digitale hulpmiddelen. Bijkomend voordeel is dat faillissementen voortaan met minder kosten kunnen worden uitgevoerd. Procedures kunnen sneller en efficiënter worden afgewerkt, volgens minister Dekker.

Controle op faillissement

Een duidelijk voorbeeld hiervan is het niet langer hoeven te bellen met de rechtbank om te checken of een bedrijf failliet is. Dit kan door digitaal toegang te verlenen tot een register waarin alle faillissementen zijn opgenomen. Zo kan onder meer worden voorkomen dat leveranciers nog leveren aan een al failliet verklaard bedrijf. Of hun goederen aan een dergelijk bedrijf vooruit betalen.

Sneller toegang tot besluiten van rechter

De wetswijziging betekent ook dat schuldeisers eerder toegang hebben tot besluiten van de rechter. Bijvoorbeeld inzake de openbare verkoop van de inboedel van een bedrijf. Het sneller toegang hebben tot het vonnis waarin het faillissement van een bedrijf is uitgesproken, kan betekenen dat schuldeisers hun belangen eerder veilig kunnen stellen.

Papierloos tijdperk

Ook voor het faillissementsrecht betekent dit dat het papieren tijdperk goeddeels ten einde is. Hiermee wordt veel tijd bespaard door onder andere de curator. Ook wordt het bijvoorbeeld mogelijk om niet meer fysiek te vergaderen over een faillissement, maar digitaal.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.