Personal touch in finance

19 juli 2018

Verhuur onderneming geen bedrijfsopvolging

19 juli 2018

Bij vererving of schenking van een onderneming geldt een belangrijke faciliteit: de bedrijfsoverdrachtsregeling (BOR of BOF).

Deze regeling levert een zeer behoorlijke belastingbesparing op, dus er gelden strikte eisen. Eén ervan is dat er actief een bedrijf moet worden uitgeoefend.

Forse vrijstelling

Volgens de BOR is bij vererving of schenking van een bedrijf € 1.079.987 vrijgesteld van schenk- of erfbelasting. Van het meerdere is nog eens 83% vrijgesteld. Een belangrijke voorwaarde is dat het bedrijf minstens vijf jaar wordt voortgezet.

Let op!

De faciliteit geldt zowel voor ondernemingen die in de inkomstenbelasting worden uitgeoefend, als voor bedrijven in de vennootschapsbelasting, zoals bv’s.

Actieve onderneming

Een andere belangrijke voorwaarde, waar belastingplichtigen en fiscus nogal eens over van mening verschillen, is dat er actief een bedrijf moet worden uitgeoefend. De faciliteit is duidelijk niet bedoeld om beleggingen te faciliteren.

Verhuur alleen is niet genoeg

Zo kwam onlangs kwam een zaak voor de rechter waaruit bleek dat alleen de verhuur van een onderneming niet voor de faciliteit in aanmerking komt. Er moet dan ook sprake zijn van ‘meer dan normaal actief vermogensbeheer’, zoals het in fiscale termen heet. Of hiervan sprake is, moet blijken uit de feiten en omstandigheden.

Wat is ‘meer dan normaal actief vermogensbeheer’?

In de betreffende zaak ging het om de schenking van aandelen in een hotel. Daarbij bleek dat er qua omvang en tijdsbeslag in het bedrijf slechts beperkt werkzaamheden werden uitgeoefend. De exploitatie van het hotel werd ook uitbesteed aan een derde. Bovendien bleek het gerealiseerde rendement achter te blijven bij het gemiddelde in de branche. Volgens de rechter kon niet gezegd worden dat er in deze omstandigheden sprake was van meer dan normaal actief vermogensbeheer. Er was slechts sprake van verhuur en dus was de BOR niet van toepassing.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.