Personal touch in finance

22 augustus 2018

Bedrijfsbezoek Belastingdienst over werkbaarheid modelovereenkomst

22 augustus 2018

De Belastingdienst gaat de komende maanden via bedrijfsbezoeken, het Toezichtsplan Arbeidsrelaties, na of en hoe de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in de praktijk werkt. Waar nodig wordt corrigerend opgetreden. De uitkomsten worden gebruikt voor verdere vormgeving van de huidige praktijk.

Wet DBA

De wet DBA is de opvolger van de VAR, de Verklaring Arbeidsrelatie. Aan de hand van de VAR konden opdrachtgevers en -nemers beoordelen of er sprake was van een dienstbetrekking en of er loonheffing moest worden ingehouden. De wet DBA gebruikt hiervoor modelovereenkomsten waarin de uitvoering van de werkzaamheden is vastgelegd.

Bedrijfsbezoeken

Het Toezichtsplan Arbeidsrelaties houdt in dat de fiscus ruim 100 bedrijfsbezoeken gaat afleggen bij opdrachtgevers die al dan niet gebruik maken van modelovereenkomsten. De focus ligt op bedrijven die er nog niet mee werken, bijvoorbeeld omdat de beoordeling van de modelovereenkomst is afgebroken of omdat deze is afgekeurd. De fiscus gaat na hoe deze bedrijven zich nu redden. Waar wel gewerkt wordt met een modelovereenkomst, wordt bekeken hoe dit in praktijk werkt.

Let op!

De fiscus kan sinds 1 juli van dit jaar tijdens controles sneller corrigerend optreden. Dit is mogelijk als er sprake is van een dienstbetrekking én er sprake is van evidente en opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Toekomstig beleid

De controles worden ook gebruikt in het kader van toekomstig beleid. Het kabinet is namelijk van plan de huidige wetgeving te herzien.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.