Personal touch in finance

24 augustus 2018

De studiekosten van uw kind op de zaak?

24 augustus 2018

Studerende kinderen kosten een vermogen. Er is gelukkig in veel gevallen studiefinanciering mogelijk, al zorgt dat na afloop wel voor een studieschuld. Maar er is wellicht meer mogelijk voor u als ondernemer om uw kind tegemoet te komen in de studiekosten.

Kind op de payroll?

Misschien is het een optie uw kind op de loonlijst van uw bedrijf te zetten. Deze loonkosten zijn voor uw onderneming aftrekbaar. Het loon is bij uw kind weliswaar belast, maar omdat er recht bestaat op de heffings- en arbeidskorting, hoeft uw kind pas vanaf een inkomen van ruim € 6.700 belasting te betalen.

Let op!

De verdiensten van uw kind moeten reëel zijn, dus ongeveer wat een vergelijkbare werknemer zou verdienen.

Studiekosten belastingvrij vergoeden

Studiekosten van een studie, die erop gericht is om inkomen te verdienen, kunt u als werkgever bovendien belastingvrij vergoeden.

Tip:

Dit schept dus mogelijkheden als uw kind bij u meer verdient dan bovengenoemde grens of ook over andere inkomensbronnen beschikt.

Ov-kaart of auto?

Heeft uw kind geen recht op een gratis ov-kaart, dan is een auto van de zaak wellicht een optie. Staat uw kind op de payroll, dan zijn de kosten voor uw bedrijf aftrekbaar en heeft uw kind te maken met de bekende bijtelling.

Tip:

De bijtelling kunt u beperken tot 4% van de cataloguswaarde door een volledig elektrische auto ter beschikking te stellen.

Niet op de payroll?

Is meewerken in uw bedrijf geen optie, dan kunt u uw kind ook een lening verstrekken. Bepaalde studiekosten zijn namelijk aftrekbaar. Het moet dan gaan om een studie die erop gericht is inkomen te verdienen. De aftrek geldt voor verplichte leermiddelen, zoals boeken, en les-, cursus-, college- en examengelden.

Let op!

Uw kind heeft geen recht op aftrek als u de studiekosten voor hem of haar betaalt.

Geen inkomen?

Heeft uw kind geen belastbaar inkomen, dan kan de aftrek van studiekosten ertoe leiden dat er een negatief inkomen ontstaat. Dit is verrekenbaar met positieve inkomsten in de erop volgende negen jaren.

Heeft u vragen over de mogelijkheden die u heeft in de tegemoetkoming van de studiekosten van uw kind, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.