Personal touch in finance

06 augustus 2018

Fiscaal voordeel schenken bedrijf

06 augustus 2018

Als de pensioendatum in zicht is, komt het moment om uw bedrijf over te dragen.

Misschien hebt u voldoende voor uw oude dag opzij kunnen leggen en denkt u erover uw bedrijf aan een van uw kinderen te schenken. In dat geval heeft de verkrijger, bijvoorbeeld uw kind, recht op een belangrijk fiscaal voordeel.

Bedrijfsoverdrachtsregeling

Dit belangrijke fiscale voordeel staat bekend als de bedrijfsoverdrachtsregeling, kortweg BOR. De faciliteit betekent dat de verkrijger, onder voorwaarden, bij schenking van uw bedrijf geen schenkbelasting hoeft te betalen tot een bedrijfswaarde van € 1.079.987. Is de waarde van uw bedrijf hoger, dan is over het meerdere 83% vrijgesteld. Voor zover de verkrijging niet is vrijgesteld, kan de verkrijger – onder voorwaarden – tien jaar uitstel van betaling van de verschuldigde schenkbelasting krijgen. Er is dan wel rente verschuldigd.

Let op!

De bedrijfsoverdrachtsregeling is ook van toepassing als een bedrijf via vererving wordt verkregen.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde voor de faciliteit is dat het verkregen bedrijf ten minste vijf jaar wordt voortgezet. Bij verkrijging van een bv moet de verkrijger de aandelen minstens vijf jaar in bezit houden. Het bedrijf moet wel worden voortgezet, maar dit hoeft de verkrijger dus niet zelf te doen.

Voorwaarden schenker en overledene

Bij schenking van een bedrijf geldt voor de faciliteit verder als voorwaarde dat de schenker het bedrijf in de vijf voorafgaande jaren in bezit moet hebben gehad. Is het bedrijf verkregen door vererving, dan moet de overledene ten minste één jaar voorafgaand aan het overlijden eigenaar van het bedrijf zijn geweest.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.