Personal touch in finance

01 augustus 2018

WOZ-waarde bedrijfsonroerendgoed aanvechten?

01 augustus 2018

Bedrijfsmatig onroerend goed gaat niet overal in Nederland regelmatig van de hand. Om de waarde hiervan te bepalen, maken gemeenten in taxatiewijzers dan ook gebruik van zogenaamde kengetallen. Maar die zijn niet zaligmakend en kunt u dus gewoon aanvechten.

Waarde in economisch verkeer

Voor de bepaling van de WOZ-waarde moet een gemeente de waarde van een onroerend goed in het economisch verkeer bepalen. Dit is de vrije verkoopwaarde die een meest biedende partij zou geven.

Minder vaak verhandeld

Als onroerend goed regelmatig verhandeld wordt, is de bepaling van de waarde in het economisch verkeer meestal vrij eenvoudig. Een gemeente beschikt natuurlijk over alle transacties inzake woningen die er binnen de gemeentegrenzen plaatsvinden. Onroerend goed dat minder vaak verhandeld wordt, is minder goed te waarderen. Daarom gebruikt men taxatiewijzers met kengetallen.

Per branche

Taxatiewijzers zijn per branche beschikbaar op wozdatacenter.nl. De taxatiewijzers zijn vrij toegankelijk, in tegenstelling tot de overige informatie op de site. Die is alleen voor gemeenten beschikbaar.

Taxatiewijzer agrarische sector

De taxatiewijzer voor de agrarische sector bevat bijvoorbeeld kengetallen inzake opstallen en de inrichting ervan, nader onderverdeeld in gebruikte materiaalsoorten en bouwjaren.

Niet zaligmakend

De kengetallen per branche zijn een handvat voor de beoordeling van bedrijfsmatig onroerend goed. Meer niet, zo bleek onlangs weer uit een uitspraak van de rechtbank Gelderland inzake de waardering van pluimveestallen.

Onvoldoende onderbouwd

De rechter kwam in de uitspraak tot de conclusie dat de gemeente de kengetallen had toegepast, maar daarbij onvoldoende rekening had gehouden met mogelijke afwijkingen. Zo was vanwege de malaise in de pluimveesector een vermindering op de kengetallen toegepast van 10%. Waarop dit gebaseerd was, bleef in nevelen gehuld.

Let op!

Voor de WOZ-waardering rust de bewijslast op de gemeente en deze moet aannemelijk maken dat de vastgestelde WOZ-waarde niet te hoog is.

Zorg voor onderbouwing!

Bent u het met een vastgestelde WOZ-waarde niet eens, zorg dan voor een onderbouwing van de door u bepleite waarde. Doet u dit niet, dan stelt de rechter de waarde veelal naar eigen inzicht vast. In bovengenoemde zaak had de eigenaar van de pluimveehallen de gestelde waarde niet onderbouwd. Deze werd dan ook verworpen.

Tip:

Zorg voor een goed taxatierapport!

Heeft u vragen over de WOZ-waardering van uw bedrijfsgebouw, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.