Personal touch in finance

10 september 2018

Arbeidsbeperkte werknemer houdt recht op minimumloon

10 september 2018

Het plan om mensen met een arbeidsbeperking minder te kunnen betalen dan het minimumloon, is van de baan. Doel van de maatregel was om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap eerder aan de slag zouden kunnen. Er wordt nu bekeken of dit op andere wijze bereikt kan worden.

Subsidie via gemeente

Een werkgever die iemand in dienst neemt met een handicap, komt momenteel in aanmerking voor een subsidie van de gemeente. Op deze manier kan toch altijd het minimumloon betaald worden.

Tip:

Als werkgever kunt u ook een subsidie krijgen voor het aanpassen van een werkplek ten behoeve van een arbeidsgehandicapte werknemer.

Hoogte subsidie

De subsidie ten behoeve van het inkomen bedraagt maximaal 70% van het minimumloon en is afhankelijk van de arbeidsproductiviteit van de werknemer. De subsidie is niet beperkt in tijd.

Aanvullende uitkering

Het plan was om de subsidie stop te zetten. In plaats hiervan zou een werkgever minder dan het minimumloon kunnen betalen en zou de arbeidsgehandicapte zelf een aanvullende uitkering bij de gemeente moeten aanvragen.
Dit plan stuitte op praktische problemen. Zo zou geen pensioen en ww meer worden opgebouwd. Ook zouden arbeidsgehandicapten met een werkende partner geen aanvullende uitkering krijgen.

Tip: Loonkostenvoordeel (LKV)

Voor arbeidsgehandicapte werknemers heeft u als werkgever onder voorwaarden ook recht op een loonkostenvoordeel. Dit bedraagt maximaal € 6.000 per jaar en kunt u voor maximaal drie jaar verkrijgen.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.