Personal touch in finance

07 september 2018

Vaak in uw vakantiehuis? Hypotheek mogelijk aftrekbaar!

07 september 2018

De hypotheekrente van uw woning is fiscaal aftrekbaar. Heeft u meerdere woningen, dan komt alleen de rente op de financiering van uw hoofdverblijfplaats in aanmerking. Heeft u echter een vakantiehuis in uw bezit en heeft u daarnaast nog een huurwoning, dan komt de hypotheekrente van het vakantiehuis onder strikte voorwaarden wellicht toch in aanmerking voor aftrek.

Centrale levensplaats?

Van belang is waar uw centrale levensplaats is. Dit is weer afhankelijk van de feiten en omstandigheden en niet alleen van de vraag waar u staat ingeschreven in het bevolkingsregister.

Meerdere woningen?

De vraag is fiscaal met name van belang als een belastingplichtige over meerdere woningen beschikt. In dat geval kan slechts één van deze woningen als hoofdverblijf worden aangemerkt.

Huur- en koopwoning

Onlangs bracht een belastingplichtige zijn zaak voor de rechter in Den Haag. De man beschikte zowel over een huurwoning als over een koopwoning. Deze koopwoning betrof een recreatiewoning. De man stond met zijn echtgenote ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente waar de huurwoning gelegen was, omdat de recreatiewoning niet permanent bewoond mocht worden. Inschrijven in die gemeente was dus niet mogelijk.

Waar ontvangt u de visite?

De vraag waar de centrale levensplaats was en tevens het hoofdverblijf, werd in hoger beroep bepaald op de plaats waar de recreatiewoning was gelegen. De hypotheekrente was daardoor aftrekbaar. De rechter overwoog dat belastingplichtige, al dan niet in gezelschap van zijn echtgenote, ongeveer de helft van alle dagen in de recreatiewoning verbleef. Onder meer alle weekenden en vakanties werden er doorgebracht. Verder werden er ook visite en logees ontvangen en de verjaardagen gevierd.

Let op!

Belanghebbende kon zijn zaak onderbouwen door verklaringen van kennissen, vrienden en buren.

Tip:

Verzamel in soortgelijke omstandigheden zoveel mogelijk feiten waaruit blijkt dat uw centrale levensplaats gelegen is in de plaats waar de woning is gelegen waarvan u de hypotheekrente wilt aftrekken. Bijvoorbeeld: waar pint u geld, waar zijn uw sportclubs gevestigd, waar bezoekt u de bioscoop en restaurants, enz.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.