Personal touch in finance

22 oktober 2018

Spoedreparatiewet fiscale eenheid vanaf 2018

22 oktober 2018

De spoedreparatiewet inzake de fiscale eenheid gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018 en niet zoals eerder was vermeld per 25 oktober 2017. Een deel van de middelen die vrijkomt door het handhaven van de dividendbelasting wordt hiervoor besteed. Deze plannen moeten nog wel worden goedgekeurd.

Rechtsongelijkheid

De spoedreparatie was nodig omdat de Europese rechter de bestaande wetgeving inzake de fiscale eenheid op sommige punten discriminerend vond voor buitenlandse ondernemingen. Deze rechtsongelijkheid wordt door de spoedreparatiewet opgeheven.

Per 1 januari 2018

De reparatiewetgeving gaat nu met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018 en niet per 25 oktober 2017 11.00 uur, zoals eerst de bedoeling was. De maatregel kost eenmalig € 42 miljoen.

Vermindering administratieve lasten

Het grote voordeel van het beperken van de terugwerkende kracht is, naast het financiële voordeel, dat ondernemingen hun aangifte vennootschapsbelasting over 2017 niet hoeven te splitsen in een deel waarvoor de oude regeling geldt en een deel waarvoor de nieuwe regeling geldt. Dit zou in bepaalde situaties met name tot moeilijkheden leiden bij het toerekenen van de renteaftrek.

Financieel voordeel

De maatregel zorgt er onder meer voor dat in bepaalde gevallen in 2017 meer rente kan worden afgetrokken dan onder de nieuwe regeling. Deze voordelen komen dus pas per 2018 te vervallen.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.