Personal touch in finance

17 oktober 2018

WKR: houd dit jaar geen vrije ruimte over!

17 oktober 2018

Iedere werkgever kan de werkkostenregeling toepassen op vergoedingen en verstrekkingen, zoals een kerstpakket, aan het personeel. U beschikt daartoe over een vrije ruimte van 1,2% van de loonsom. De meeste werkgevers maken die echter niet helemaal op.

Gebruik vrije ruimte

De vrije ruimte bedraagt 1,2% van de loonsom van uw bedrijf. Deze ruimte kunt u in beginsel vrij besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Denk daarbij aan een kerstpakket of bonus.

Let op!

Wie meer aan vergoedingen en verstrekkingen besteedt dan 1,2%, betaalt als werkgever 80% eindheffing over het meerdere.

Voorbeeld: uw bedrijf heeft een loonsom van € 500.000. De vrije ruimte is dus € 6.000. Besteedt u in 2018 bijvoorbeeld € 7.500 aan vergoedingen en verstrekkingen, dan betaalt u over het deel boven de € 6.000, € 1.500 dus, 80% eindheffing. Dit is € 1.200.

Bonus voor de dga

Het is jammer om vrije ruimte over te houden, want deze kunt u in beginsel vrij besteden. Bijvoorbeeld voor een bonus voor u als dga. Er geldt wel een eis dat de vergoeding of verstrekking ‘gebruikelijk’ moet zijn.

Gebruikelijkheidstoets

De gebruikelijkheidstoets betekent dat een vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Bij normaal gebruik zal hiervan niet snel sprake zijn, maar een bonus van bijvoorbeeld € 100.000 voor een werknemer met een loon van € 25.000 zal de gebruikelijkheidstoets waarschijnlijk niet doorstaan.

Tip

Tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar is een vergoeding of verstrekking in beginsel echter gebruikelijk.

Hoeveel vrije ruimte heeft u nog over?

Als u wilt weten welk bedrag u nog aan vrije ruimte kunt besteden, is het allereerst van belang te weten welk bedrag u al aan vergoedingen en verstrekking heeft besteed. Zet dit af tegen de loonsom van uw bedrijf over 2018 en u weet welk bedrag u nog vrij kunt besteden.

Heeft u vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.