Personal touch in finance

04 december 2018

Fiscus in actie om foute aangifte starter

04 december 2018

Veel startende ondernemers maken fouten bij het indienen van hun belastingaangiftes. De fiscus focust zich de komende tijd op het voorkomen hiervan, in plaats van controles achteraf. Dit staat in het jaarplan van de Belastingdienst voor 2019.

Fouten

Van alle ondernemers in het mkb laat 73% de aangifte over aan een derde of doet de ondernemer de aangifte met behulp van een ander. Toch is slechts 60% van alle aangiftes correct. De meeste fouten zijn het gevolg van onwetendheid en slordigheid, zo constateert de Belastingdienst.

Administratieve keten

Om onjuiste aangiften te voorkomen, gaat de Belastingdienst intensiever samenwerken met
softwareontwikkelaars, fiscaal dienstverleners en andere overheidsinstellingen. De dienst verlegt de focus van ‘duur boekenonderzoek achteraf naar vroegtijdige acties die ervoor zorgen dat ondernemers uit zichzelf en makkelijk de regels correct kunnen naleven’.

Automatisch ingevulde aangifte

Een en ander zal er ook toe leiden dat aangiftes ook voor ondernemers in toenemende mate automatisch kunnen worden ingevuld. Dit gaat zowel voor de inkomstenbelasting als voor de omzetbelasting plaatsvinden.

Digitaal bezwaar

Een andere verbetering voor ondernemers betreft de invoering van het digitaal bezwaar maken. Ook dit zal in 2019 plaatsvinden voor zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting.

Wilt u uw aangifte door ons laten verzorgen, dan kunt u ons altijd bellen.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.