Personal touch in finance

20 december 2018

Uurvergoeding vrijwilligers omhoog

20 december 2018

De uurvergoeding die vrijwilligers belastingvrij mogen ontvangen, gaat per 1 januari 2019 omhoog van € 4,50 naar € 5 per uur.

Eerder werd al bekend dat in 2019 de maximale onbelaste vergoeding per maand wordt verhoogd van € 150 naar € 170 en per kalenderjaar van € 1500 naar € 1700. De Eerste Kamer heeft definitief ingestemd met deze wijzigingen.

Wanneer opgeven aan de Belastingdienst?

De gehanteerde uurvergoeding wordt door de Belastingdienst gebruikt om te beoordelen of sprake is van vrijwilligerswerk. Als de vergoeding van de werkelijk gemaakte en aangetoonde kosten boven de maximum normbedragen uitkomt, moet u als vereniging of stichting deze opgeven aan de Belastingdienst. Deze maximum normbedragen gelden voor het totaal van de vergoedingen, dus ook bijvoorbeeld voor reiskostenvergoeding of verstrekte sportkleding. De vergoeding wordt dan echter alleen belast als niet kan worden aangetoond dat de vrijwilliger dit bedrag voor het vrijwilligerswerk heeft uitgegeven.

Vrijwilligersregeling

Op grond van de Vrijwilligersregeling hoeft een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) geen loonheffing in te houden op een vergoeding (of verstrekking) aan een vrijwilliger. Dat geldt ook voor een sportorganisatie en voor een organisatie die geen aangifte vennootschapsbelasting hoeft te doen.

Nieuwsarchief 2018

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.