Personal touch in finance

19 maart 2020

Schuld dga bij bv aangemerkt als winstuitdeling

19 maart 2020

Dat het aangaan van een schuld bij de bv ook nu al niet zonder gevaren is, bleek onlangs in een zaak voor de rechtbank in Den Haag. Een dga stond inmiddels voor bijna € 1,3 miljoen in het krijt bij zijn bv. De inspecteur merkte de toename van de schuld in het laatste jaar aan als dividend.

Onvoldoende inkomen

Als een bv een lening verstrekt waarvan aannemelijk is dat deze niet kan of zal worden afgelost, moet deze worden aangemerkt als een uitdeling. Het is niet van belang of de lening kan worden verrekend met toekomstige dividenden.

Bewijslast inspecteur

Voor het in aanmerking nemen van een uitdeling, zal de inspecteur feiten en omstandigheden moeten aanvoeren waaruit volgt dat deze lening niet kan of zal worden afgelost. Tevens moet blijken dat de bv en dga zich daarvan bewust waren of hadden moeten zijn.

Let op!

Dat een schuld in de toekomst kan worden afgelost via verkoop van de bv, is niet van belang. Ook de winstreserves spelen in dit kader dus geen rol.

Schuld bij bv

De meeste dga’s staan bij hun eigen bv behoorlijk in het rood. Om excessen tegen te gaan, is inmiddels wetgeving in voorbereiding, de zogenaamde dga-taks. Daarin is de limiet op € 500.000 bepaald. Daarnaast mag een lening worden aangegaan ten behoeve van een eigen woning.

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van een schuld bij uw bv, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.