Personal touch in finance

09 maart 2020

Winstvrijstelling vereniging of stichting pas bij vijf jaar bestaan

09 maart 2020

Voor organisaties bestaat er een vrijstelling in de winstbelasting als er de afgelopen vijf jaar niet meer dan € 75.000 winst is behaald. Hof Arnhem is van mening dat deze vrijstelling niet is weggelegd voor organisaties die nog geen vijf jaar bestaan.

Ook belastingplicht voor verenigingen en stichtingen

Genoemde vrijstelling heeft met name betrekking op verenigingen en stichtingen. Die zijn belastingplichtig voor zover ze ondernemersactiviteiten uitoefenen.

Vrijstelling

De wet kent echter een vrijstelling voor geringe winsten. Dit om verenigingen en stichtingen met behulp van kleinere commerciële activiteiten in staat te stellen hun eigen broek op te houden, zonder dat dit leidt tot belastingheffing.

Wanneer vrijstelling?

De winst is vrijgesteld als deze in een jaar niet meer dan € 15.000 bedraagt. De winst is ook vrijgesteld als deze in het jaar, samen met die van de voorgaande vier jaren, niet meer bedraagt dan € 75.000. Een verlies wordt voor deze berekening op nihil gesteld.

Pro rata toepassen?

In een recente zaak kwam de vraag aan de orde hoe de vrijstelling moet worden opgevat als een organisatie nog geen vijf jaar bestaat. De inspecteur wilde de vrijstelling van € 75.000 in dat geval pro rata toepassen. Voor de betreffende vereniging, die drie jaar bestond, zou de vrijstelling dan 3/5 × € 75.000 = € 45.000 bedragen.

Hof: indien minder dan vijf jaar bestaan, geen vrijstelling

Het gerechtshof kwam op grond van de wetsgeschiedenis tot het oordeel dat de vrijstelling van € 75.000 bij verenigingen die nog geen vijf jaar bestaan, helemaal niet van toepassing is. De inspecteur was met de pro-rata-toepassing dus zelfs te genereus geweest. De navordering bleef dan ook in stand.

Let op!

Het is nog niet duidelijk of de vereniging de uitspraak voorlegt aan de Hoge Raad.

Heeft u vragen over de vrijstelling in de winstbelasting voor verenigingen en stichtingen, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.