Personal touch in finance

13 juni 2020

Hypotheekrente is geen alimentatie

13 juni 2020

Bij een echtscheiding zijn goede afspraken met betrekking tot de kosten van de eigen woning en eventuele partneralimentatie fiscaal erg belangrijk. Onjuiste of geen afspraken hierover kunnen u zomaar duizenden euro’s aan aftrek kosten.

Aftrek bij echtscheiding?

Er bestaat een speciale fiscale regeling voor de aftrek van hypotheekrente bij echtscheiding. Deze komt er in het kort op neer dat degene die na de scheiding niet meer in de woning verblijft, toch nog twee jaar lang hypotheekrente kan aftrekken.

Geen afspraken

In een zaak die destijds speelde voor het hof Amsterdam, was na de echtscheiding de man in de woning blijven wonen. De woning was voor de helft eigendom van beide partners. De man betaalde de volledige hypotheekrente. Er waren geen afspraken gemaakt omtrent partneralimentatie. De man betaalde weliswaar alle hypotheekrente, maar kon hiervan toch maar de helft aftrekken. Hij was immers ook maar voor de helft eigenaar.

Vergelijking met ‘cirkelconstructie’ gaat niet op

De man voerde aan dat indien hij een zogenaamde cirkelconstructie had toegepast, hij wel alle hypotheekrente had kunnen aftrekken. Bij een dergelijke constructie betaalt de ene partner (in dit geval de man) 50% van de hypotheekrente en betaalt hij de partner daarnaast alimentatie, zodat die andere partner met dat geld de andere 50% van de hypotheekrente kan bekostigen. Bij deze constructie kan de man een bedrag ter grootte van de betaalde hypotheekrente aftrekken, zij het dat hij de helft van dit bedrag aftrekt als partneralimentatie. Volgens het hof gaat deze vergelijking echter niet op.

Alimentatie is geen hypotheekrente

Het hof wees erop dat hypotheekrente nu eenmaal geen alimentatie is. Over de alimentatie waren geen afspraken gemaakt, noch op papier gezet. Was de cirkelconstructie wel overeengekomen, dan had de vrouw inderdaad nog twee jaar lang de hypotheekrente af kunnen trekken.

Cirkelconstructie voordeliger

Een cirkelconstructie is dus inderdaad fiscaal voordeliger, maar dan moet hiervoor wel gekozen worden. Bij de ene partner is de hypotheek dan voor 50% aftrekbaar, plus er is een even grote aftrek van alimentatie. Die is bij de andere partner belast, maar hier staat de aftrek van 50% van de hypotheekrente gedurende twee jaar weer tegenover.

Let op!

Tot 2020 was er een verschil in het maximale tarief waartegen hypotheekrente en alimentatie kon worden afgetrokken. Voor het jaar 2019 was dit voor hypotheekrente 49% en voor alimentatie 51,75%. Vanaf dit jaar gelden voor beide aftrekposten dezelfde maxima. Voor 2020 is dit 46%.

Heeft u vragen over de aftrek van hypotheekrente bij echtscheiding, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.