Personal touch in finance

05 juni 2020

Toch steunmaatregel voor flexwerkers

05 juni 2020

Er komt toch een steunmaatregel voor flexwerkers. De Tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten, TOFA, is bedoeld voor flexibele arbeidskrachten die als gevolg van de coronacrisis hun werk verloren hebben en geen recht hebben op een WW- of bijstandsuitkering. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld uitzendkrachten en oproepkrachten.

De TOFA is iets anders dan eerder aangekondigd. De regeling wordt uitgebreid, zodat meer flexwerkers voor de eenmalige uitkering in aanmerking kunnen komen. Daarentegen wordt de hoogte van de uitkering verlaagd.

Voorwaarden TOFA

Als voorwaarde om in aanmerking te komen voor TOFA geldt dat een werknemer in februari 2020 minstens € 400 bruto aan loon moet hebben verdiend. Aanvankelijk was een bedrag van € 500 bruto aangekondigd, maar dit is dus naar beneden bijgesteld zodat een grotere groep, zoals bijvoorbeeld studenten, in aanmerking komt voor de TOFA.

Hoogte TOFA

De eenmalige tegemoetkoming is vastgesteld op € 550 bruto per maand (eerder was een bedrag van € 600 aangekondigd) over de maanden maart, april en mei. Deze hoogte sluit aan bij het drempelbedrag van € 400 en zorgt ervoor dat er niet een te grote groep ontstaat die een hogere tegemoetkoming ontvangt dan hij/zij voorheen zelf verdiende. Het maximuminkomen over april is vastgesteld op € 550 bruto. Werknemers die in april meer verdienden, komen niet in aanmerking voor de TOFA.

Aanvragen TOFA

De TOFA kan naar verwachting vanaf 22 juni 2020 bij UWV worden aangevraagd. Het aanvraagloket zal gedurende drie weken worden open gesteld. Op 19 juni wordt bekend of deze datum gehaald zal worden.

Fiscale behandeling TOFA

De TOFA-tegemoetkoming betreft een eenmalige bruto tegemoetkoming. Het vormt in feite een compensatie voor gederfd loon. De TOFA wordt behandeld als loon, wordt op dezelfde wijze belast en vormt inkomen voor de toeslagen. De TOFA wordt met terugwerkende kracht aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking. Het UWV is daarbij de inhoudingsplichtige die de loonheffing inhoudt. In beginsel zal het UWV bij alle TOFA-tegemoetkomingen de algemene heffingskorting toepassen.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.