Personal touch in finance

17 juli 2020

Heeft u wel recht op aftrek voor werkruimte?

17 juli 2020

Veel zzp’ers werken vanuit hun woning, maar kunnen daarvoor geen kosten aftrekken. Wanneer kan dat wel en wat nu als er ten onrechte toch kosten in aftrek op de winst zijn gebracht?

Meestal geen aftrek

Een woning wordt meestal niet tot het ondernemingsvermogen gerekend. In dat geval bestaat er voor een werkkamer ook geen recht op aftrek van kosten van de winst, tenzij het een zelfstandige werkkamer is waarin voldoende inkomen wordt verdiend.

Wanneer zelfstandig?

Een werkkamer is zelfstandig als deze een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. U zou de werkkamer dus ook zonder problemen aan een derde moeten kunnen verhuren.

Voldoende inkomen

U moet in of vanuit uw werkkamer ook nog voldoende verdienen. Heeft u ook elders nog een werkkamer, bijvoorbeeld op uw kantoor, dan moet u minstens 70% van uw inkomen in de werkkamer aan huis verdienen. Heeft u elders geen werkkamer, dan moet u minstens 70% van uw inkomen in of vanuit de werkkamer verdienen en minstens 30% in de werkkamer.

Let op!

Voldoet u niet aan beide eisen, dus de werkkamer is zelfstandig en u verdient uw inkomen in voldoende mate in of vanuit die werkkamer, dan kunt u geen kosten ten laste van de winst brengen.

Inspecteur kan navorderen

Heeft u toch kosten in aftrek gebracht, dan is er sprake van kwade trouw. De inspecteur kan dan navorderen, ook als uw aanslag al definitief vaststaat.

Navordering bleef in stand

Eerder kwam een zaak voor de rechtbank Haarlem, waarbij een zzp’er op advies van zijn adviseur kosten in verband met zijn werkkamer in aftrek had gebracht. De adviseur had echter niet nagevraagd of er wel voldoende inkomen in of vanuit de werkkamer was verdiend. De zzp’er kon dit ook niet aantonen en was blind afgegaan op zijn adviseur. De navordering bleef dan ook in stand.

Heeft u vragen over de aftrek van kosten van een werkkamer, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.