Personal touch in finance

10 juli 2020

Ook rentevergoeding Belastingdienst bij eigen fout

10 juli 2020

Als u te veel belasting heeft betaald, krijgt u hierover volgens bepaalde richtlijnen rente vergoed. Dat geldt ook als de te veel betaalde belasting het gevolg is van een door uzelf gemaakte fout. Dit besliste de rechtbank Noord-Nederland onlangs.

Afstandsverkopen

In de betreffende zaak ging het om een handel in afstandsverkopen. Deze verkopen, veelal online, nemen de laatste jaren sterk toe. De regels zijn echter nogal ingewikkeld als het verkopen over de grens betreft.

Te veel btw aangegeven

In de zaak voor de rechtbank had een handelaar in onderdelen voor klassieke motoren ten onrechte in Nederland btw afgedragen over de verkoop aan particulieren. Ook wanneer het particulieren in de EU betrof. Wanneer dergelijke verkopen boven een bepaald bedrag komen, in dit geval betrof het Finland met een drempelbedrag van € 35.000, moet in het betreffende EU-land btw worden afgedragen. De handelaar had dus in Finland btw moeten afdragen.

Btw terugbetaald

De ten onrechte afgedragen btw werd netjes door de Nederlandse Belastingdienst aan de handelaar terugbetaald. Hij kreeg echter geen rentevergoeding, omdat de man zelf schuld was aan de gemaakte fout.

Geen ‘eigen schuld, dikke bult’

De rechter ging hier echter niet in mee. Wanneer op grond van Europese regels te veel belasting is betaald, moet ook rente vergoed worden. Deze zogenaamde Irimierente, naar een eerdere uitspraak van het Europese Hof, volgt de rente van het betreffende EU-land en mag hieraan in ieder geval geen strengere regels stellen.

Heeft u vragen over het vergoeden van fiscale rente, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.