Personal touch in finance

21 juli 2020

UBO-register vanaf 27 september openbaar

21 juli 2020

Het is de bedoeling dat het UBO-register dit jaar vanaf 27 september openbaar wordt. Dit maakten de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Financiën) eerder aan de Tweede Kamer bekend.

UBO-register

Het UBO-register is bedoeld om inzicht te geven in de belanghebbenden van juridische entiteiten, zoals bv’s. Het invoeren van het register hangt samen met de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Registreer op tijd

Voor rechtspersonen en personenvennootschappen die op of na 27 september 2020 worden opgericht, moet u meteen bij de inschrijving in het Handelsregister de UBO’s aanmelden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij entiteiten die vóór 27 september 2020 zijn opgericht, heeft u achttien maanden de tijd om de UBO’s aan te melden bij de KvK. Let op: niet op tijd melden is een economisch delict.

Wie moeten zich aanmelden?

  • Rechtspersonen: onder andere een bv, nv – voor zover niet-beursgenoteerd -, coöperatie, vereniging, stichting en kerkgenootschap;
  • Personenvennootschappen: vennootschap onder firma, maatschap en commanditaire vennootschap.

Vertraging

Het UBO-register had eigenlijk per 1 januari van dit jaar openbaar moeten zijn, maar vraagtekens inzake de privacy van het register zorgden voor de nodige vertraging.

Trustwetgeving in de maak

Het is de bedoeling dat er ook voor trusts en soortgelijke constructies een UBO-register komt. De wetsvoorbereiding is afgerond en de wetsvoorstellen zullen na de zomer bij de Raad van State worden ingediend.

Heeft u vragen over het UBO-register, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.