Personal touch in finance

24 augustus 2020

Nieuwe rechtsvorm maakt maatschappelijk ondernemers beter herkenbaar

24 augustus 2020

Er komt een wet waardoor maatschappelijk actieve ondernemingen beter herkenbaar worden. Het is de bedoeling het wetsvoorstel nog vóór de volgende Kamerverkiezingen van maart 2021 voor advies bij de Raad van State in te dienen.

BVM

Ondernemers die zich met name richten op sociale doelen, krijgen volgens het wetsvoorstel een eigen rechtsvorm. Deze ondernemingen kunnen zich conform deze wet bij het Handelsregister inschrijven als BVM, waarbij de M staat voor maatschappelijk. De voornaamste doelstellingen van de onderneming moeten liggen op het gebied van energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.

Onduidelijkheid wegnemen

De nieuwe wet moet onduidelijkheid wegnemen over de daadwerkelijke activiteiten van een bedrijf. Bedrijven kunnen nu claimen maatschappelijk bewust te ondernemen, zonder dat hierop controle wordt uitgeoefend. Dit gaat dan tot het verleden behoren.

Blokkades opruimen

Het kabinet wil ook aan maatschappelijk ondernemen verwante blokkades opruimen. Als voorbeeld wordt een onderneming genoemd die kleding fabriceert uit gerecycled materiaal. Over deze gerecyclede materialen is al btw betaald, terwijl dit bij verkoop van de kleding voor een tweede keer gebeurt.

Heeft u vragen over de nieuwe wet inzake maatschappelijk ondernemen alsmede over de rechtsvorm BVM, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.