Personal touch in finance

12 augustus 2020

Vanaf 2021 vergoeding transitiekosten bij bijzonder einde onderneming

12 augustus 2020

Als u uw bedrijf gedwongen moet beëindigen vanwege bijvoorbeeld ziekte, kunt u onder voorwaarden vanaf 2021 gecompenseerd worden voor de te betalen transitievergoedingen. Wat is er geregeld en voor wie?

Transitievergoeding

Werknemers hebben bij gedwongen ontslag in beginsel recht op een transitievergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van het aantal dienstjaren. De transitievergoeding bedraagt per 1 januari 2020 maximaal € 83.000 of een jaarsalaris, als dat meer is dan € 83.000.

Gedwongen bedrijfsbeëindiging

Ook bij beëindiging van het bedrijf vanwege pensionering, ziekte of overlijden, dient u als werkgever een transitievergoeding te betalen aan personeel dat ontslagen wordt. Omdat uw inkomen dan vaak toch al onder druk staat, kunt u hiervoor dan compensatie krijgen.

Let op!

Voor het verkrijgen van de compensatie moet u als werkgever de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt of dusdanig ziek zijn dat u uw werkzaamheden redelijkerwijs niet kunt voortzetten. Bij overlijden moet vóór het overlijden de aanvraag voor compensatie al zijn ingediend.

Alleen voor kleine werkgevers

De compensatie is alleen bedoeld voor kleine werkgevers. Dit betekent dat er minder dan 25 werknemers in dienst zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt in vaste en tijdelijke dienstverbanden. Uitzendkrachten en payrollers tellen niet mee voor deze berekening.

Aanvragen

Het aanvragen van de compensatie kan via het UWV. Hiervoor worden nog nadere regels opgesteld. Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2021 ingaat.

Heeft u vragen over de compensatieregeling, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.