Personal touch in finance

24 september 2020

Kabinet gaat investeringen aanjagen via BIK

24 september 2020

Het kabinet wil vanaf volgend jaar investeringen aanjagen door invoering van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Dit plan is op Prinsjesdag bekend gemaakt. Met de BIK is jaarlijks € 2 miljard gemoeid.

Coronacrisis

De BIK is bedoeld als extra stimulans voor bedrijven, aangezien er vanwege de coronacrisis minder wordt geïnvesteerd. De BIK is dan ook tijdelijk en zal na twee jaar vervangen worden door een andere maatregel ten gunste van het bedrijfsleven.

Uitwerking ontbreekt

De uitwerking van de regeling volgt later. Dit betekent dat nog niet bekend is hoe de regeling er exact komt uit te zien. Wel zijn al sommige aspecten bekend gemaakt.

Verrekenen met loonheffing

Zo zal de BIK verrekend kunnen worden met de loonheffing. Dit betekent dat de BIK niet afhankelijk is van de omvang van de winst, zoals de huidige investeringsaftrekken. Hiervoor geldt dat een hoger belastingtarief een groter voordeel oplevert.

Percentage van investering

Ook is bekend dat de BIK een percentage zal zijn van het bedrag dat is geïnvesteerd. In zoverre lijkt de BIK wel op de al bekende investeringsaftrekken.

Oppositie

Er is ook oppositie tegen het plan om het bedrijfsleven alsnog een forse lastenverlichting via de BIK te geven. Het parlement beslist uiteindelijk of de plannen doorgaan.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.