Personal touch in finance

10 september 2020

NOW 1.0: wat heeft u nodig voor de eindafrekening?

10 september 2020

Aan welke eisen moet een onderneming voldoen als zij de eindafrekening voor de NOW 1.0 aanvraagt? Daar was nog onduidelijk over, maar Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft nu een protocol. Heeft u wel of niet een verklaring van bijvoorbeeld een accountant nodig?

Tip!

Bedrijven kunnen vanaf 7 oktober de eindafrekening aanvragen, zo is het streven van het UWV.

De minister heeft bekendgemaakt of een onderneming een verklaring van een accountant nodig heeft en aan welke eisen die accountantsverklaring dan moet voldoen van bedrijven die de tegemoetkoming NOW 1.0 hebben aangevraagd. De eisen zijn in samenwerking met de NBA, de beroepsorganisatie van accountants, opgesteld.

Onderscheid

De eisen zijn niet voor ieder bedrijf gelijk. Er wordt een onderscheid gemaakt in bedrijven die een verplichte accountantscontrole voor de jaarrekening nodig hebben en bedrijven die dat niet nodig hebben. Ook is er een onderscheid naar aanleiding van de grootte van de aangevraagde NOW 1.0.

Geen verklaring

Bedrijven die minder dan € 20.000 aan voorschot hebben ontvangen of minder dan € 25.000 aan subsidie, hebben sowieso geen verklaring nodig. Controle bij deze bedrijven geschiedt op basis van steekproeven.

Derdenverklaring

Bij een subsidiebedrag tussen € 25.000 en € 125.000 volstaat een derdenverklaring. Dit kan een verklaring van een accountant zijn, maar bijvoorbeeld ook van een belastingconsulent of boekhouder. Vanaf € 125.000 subsidie heeft een ondernemer een accountantsverklaring nodig.

Grootste deel subsidie naar 10% bedrijven

De strengste eisen inzake de accountantsverklaring worden gesteld aan de grotere subsidieontvangers. Dit is logisch, aangezien 10% van de bedrijven verantwoordelijk is voor 70% van de toegekende subsidies.

Afhankelijk van de vraag of een bedrijf al controleplichtig is voor de jaarrekening en of het subsidiebedrag meer dan € 375.000 bedraagt, gelden de zwaarste eisen voor de accountantsverklaring.

Werkmaatschappijen

Werkmaatschappijen kunnen onder voorwaarden de NOW-subsidie krijgen waarbij niet wordt gekeken naar de omzetdaling op concernniveau. Vanwege de gecompliceerdheid van deze regeling gelden ook dan de zwaarste eisen voor de accountantsverklaring.

Niet-goedkeurende verklaringen

Accountants zullen soms slechts een verklaring met beperking, een verklaring van oordeelonthouding of een afkeurende verklaring af kunnen leggen.

Bij een verklaring met beperking zal het UVW de aanvraag op basis van de geconstateerde fouten en onzekerheden corrigeren. Bij een afkeurende verklaring wordt de subsidie teruggevorderd. Een verklaring van oordeelonthouding leidt er eveneens toe dat de subsidie wordt teruggevorderd. Onder voorwaarden zal bij verzachtende omstandigheden echter als sanctie een korting van 10% op de subsidie worden toegepast.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.