Personal touch in finance

25 september 2020

Premies zorgverzekeringswet in 2021 flink omhoog

25 september 2020

De premies voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) gaan volgend jaar met 0,3%-punt omhoog. Dit blijkt uit de voorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Werknemers

Door de verhoging zijn werkgevers volgend jaar voor hun werknemers een premie verschuldigd van 7,0% van het premieloon in plaats van 6,7% nu. Dit betekent een premiestijging van 4,5%.

Zelfstandigen en dga’s

Zelfstandigen en dga’s gaan ook 0,3%-punt meer Zvw-premie betalen. Voor hen komt de Zvw-premie daarmee op 5,75% in plaats van 5,45% nu. Dit is een premiestijging van 5,5%. Zelfstandigen en dga’s betalen de Zvw-premie zelf door middel van een aanslag.

Ook premiemaximum omhoog

De Zvw kent ook een premiemaximum. Tot dit maximum is Zvw-premie verschuldigd. Het maximum stijgt in 2021 van € 57.232 naar € 58.311. Dit betekent dat werkgevers volgend jaar voor hun personeel maximaal € 248 meer kwijt zijn aan Zvw-premie dan in 2020.

Zorgpremie stijgt ook

Naast de Zvw-premie, die inkomensafhankelijk is, betaalt de werknemer zelf ook nog zorgpremie voor het basispakket aan zijn verzekeraar. Ook die premie stijgt. Volgens schattingen van het kabinet met zo’n € 60 per jaar. De eerst bekend gemaakte premiestijging voor volgend jaar bedraagt echter € 78, zodat deze schatting waarschijnlijk wat aan de lage kant is geweest.

Eigen risico blijft gelijk

Voor sommige zorgproducten geldt een eigen risico en wordt er pas een vergoeding betaald wanneer dit eigen risico wordt overschreden. Het eigen risico blijft in 2021 gehandhaafd op € 385.

Aanvullend verzekerd

In bovenstaand plaatje is nog geen rekening gehouden met de kostenstijging van een eventueel afgesloten aanvullende verzekering. Hiervoor kan worden gekozen omdat niet alle zorgkosten via het basispakket worden vergoed.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.