Personal touch in finance

15 oktober 2020

Verliezen bv’s vanaf 2022 nog beperkt verrekenbaar

15 oktober 2020

De verliesverrekening in de vennootschapsbelasting wordt vanaf 2022 drastisch beperkt. Dit heeft het kabinet op Prinsjesdag bekend gemaakt. Van de beperking worden met name grotere bedrijven de dupe.

Verliesverrekening

Bedrijven kunnen zowel in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting verliezen verrekenen. Dit betekent dat een verlies in een bepaald jaar verrekend wordt met behaalde winst in een ander jaar. Op die manier hoeft minder belasting te worden betaald.

Achter- en voorwaarts

Verliesverrekening in de vennootschapsbelasting kan momenteel één jaar achterwaarts en zes jaar voorwaarts. Kan een geleden verlies na zes jaar nog steeds niet of niet volledig verrekend worden met winst, dan raakt met dit verlies kwijt, ‘verliesverdamping’ genoemd, en leidt dit verlies in de toekomst dus niet tot minder te betalen belasting.

Verliesverrekening beperkt, termijn verlengd

Het kabinet stelt voor om per 1 januari 2022 de verliesverrekening te beperken tot 50% van de belastbare winst. Deze maatregel wordt voorgesteld in combinatie met een onbeperkte voorwaartse verliesverrekening, in plaats van de huidige zes jaar.

Daarbij zal worden voorgesteld dat de verliezen tot een bedrag van € 1 miljoen aan belastbare winst volledig verrekenbaar zijn. Voor zover de belastbare winst hoger is dan € 1 miljoen, worden die verliezen, uiteraard voor zover zij meer bedragen dan € 1 miljoen, slechts tot een bedrag van 50% van de belastbare winst boven € 1 miljoen verrekend. Dit geldt voor zowel voorwaartse als achterwaartse verliesverrekening.

Europa

De voorgestelde methode van verliesverrekening wijkt minder af dan thans van de rest van de ons omringende landen. Door de nieuwe methode van verliesverrekening zullen met name multinationals meer belasting gaan betalen. De plannen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.