Personal touch in finance

17 november 2020

Geen btw-gevolgen door wijziging bpm

17 november 2020

De voorgenomen wijziging van de bpm betreffende de datum van de tenaamstelling bij import heeft geen gevolgen voor de heffing van btw op auto’s. Het huidige voordeel in de bpm bij import van auto’s wordt door de wijziging wel teruggedraaid.

Autobranche verontrust

De aanpassing van de bpm gaat waarschijnlijk in per 1 juli 2021. Het voornemen verontrustte de autobranche, omdat het ook tot een verhoging van de btw op auto’s zou leiden. Volgens de staatssecretaris is dit echter niet het geval.

Voordeel import terugdraaien

Door de wijziging wordt wel het huidige voordeel in de bpm bij import van auto’s teruggedraaid. Bij inkoop op de binnenlandse markt betaalt de dealer aan de verkoper een prijs inclusief de nog op de auto drukkende bpm. De ondernemer die echter dezelfde auto uit het buitenland importeert, betaalt pas bpm als het motorrijtuig wordt verkocht aan de klant.

Extra leeftijdkorting

Doordat de auto bij de importeur in voorraad staat, wordt de auto ouder. Dit leidt tot extra leeftijdskorting voor de bpm. Bij de tenaamstelling na import is daardoor minder bpm verschuldigd dan bij een binnenlandse auto. Deze ongelijkheid wordt in het wetsvoorstel rechtgetrokken.

Geen btw-gevolgen

Voor nieuwe en gebruikte auto’s treden door de wijziging geen btw-gevolgen op. Omdat hierover onduidelijkheid was ontstaan bij de autobranche, gaat de staatssecretaris met de branche in overleg om dit op te helderen. De staatssecretaris zegde toe het wetsvoorstel desgewenst te zullen verduidelijken.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.