Personal touch in finance

12 november 2020

Koop nog dit jaar een elektrische auto

12 november 2020

Bent u van plan op korte termijn een nieuwe elektrische auto te kopen en deze op de zaak te zetten, doe dit dan zo mogelijk nog dit jaar. Vanwege de hogere bijtelling in 2021 is het financieel aantrekkelijk de auto nog dit jaar op kenteken te laten zetten.

Hogere bijtelling

De bijtelling voor een nieuwe elektrische auto stijgt volgend jaar naar 12% in plaats van 8% nu. Bovendien geldt deze 12%-bijtelling nog slechts over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde. De bijtelling van 8% geldt nu nog over de eerste € 45.000.

Vijf jaar vast

De huidige bijtelling staat bovendien voor vijf jaar, ofwel 60 maanden, vast. Dit betekent dat u nog vijf jaar van de bijtelling van 8% kunt profiteren. Een verschil dus van 5 × 4% = 20% bijtelling over vijf jaar, nog afgezien van het lagere maximum van de catalogusprijs.

Let op!

Rijdt u nu in een elektrische auto die in 2016 voor het eerst op kenteken is gezet, dan gaat volgend jaar ná de 60ste maand de bijtelling van 4% omhoog naar 15% voor de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde en 25% over het meerdere (volgens eerdere wetgeving).

Niet te lang wachten
De verhoging van de bijtelling met 4%-punt vindt nu al voor het derde achtereenvolgende jaar plaats. In eerdere jaren leidde de verhoging op het eind van het jaar steevast tot een run op elektrische auto’s. Wilt u een elektrische auto kopen, dan is het raadzaam niet te lang met een bezoek aan de dealer te wachten.

Heeft u vragen over de bijtelling voor een elektrische auto, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.