Personal touch in finance

08 januari 2021

Houd uw WOZ-beschikking weer goed in de gaten

08 januari 2021

Nog even en de nieuwe WOZ-beschikkingen vallen weer in de bus. Door de sterke waardestijging van woningen is het nog belangrijker om op te letten dat met waardedrukkende factoren voldoende rekening is gehouden.

Belang WOZ-beschikking

Het belang van een juiste WOZ-beschikking is groot. Op basis van de WOZ-waarde worden aanslagen OZB (onroerendezaakbelasting) opgelegd. Daarnaast is de WOZ-waarde vaak ook bepalend voor tal van andere belastingen en heffingen, zoals rioolbelasting en de watersysteemheffing.

Eigenwoningforfait

Ook de bijtelling voor de eigen woning, het EWF, wordt gebaseerd op de WOZ-waarde. Verder is ook bij schenken en erven van een woning de WOZ-waarde bepalend.

Bedrijven

Voor bedrijven is de WOZ-waarde van belang voor onder meer de jaarlijkse afschrijving van een pand. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe minder er valt af te schrijven.

WOZ-waarde te hoog?

Het komt nogal eens voor dat de WOZ-waarde te hoog wordt ingeschat. De WOZ-waarde wordt namelijk waar mogelijk afgeleid van de verkoopcijfers van andere panden, maar daarbij houdt de gemeente niet altijd voldoende rekening met individuele factoren.

Plafondhoogte van zeven meter

Zo kwam onlangs nog een zaak voor de rechtbank Noord-Holland, waarbij de waarde van een monumentale woning ter discussie stond. De gemeente had het pand gewaardeerd op € 997.000, maar had hierbij onvoldoende rekening gehouden met een plafondhoogte op de benedenverdieping van zeven meter. De rechter verlaagde de waarde daarop naar € 850.00.

Verhoging van de waarde?

Individuele factoren kunnen ook tot een verhoging van de waarde leiden. Zo kwam onlangs ook een zaak voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden waarbij een woning met de voorzijde aan de haven lag en met de achterzijde aan het strand. Dit leverde een waardeverhoging op van € 50.000.

Dat de woning waarvan de waarde was afgeleid al jaren eerder verkocht was en er dus weinig actuele cijfers waren gebruikt, maakte in dit geval de situatie niet anders. De bijzondere ligging bleef namelijk hetzelfde.

Heeft u vragen over de hoogte van de WOZ-waarde van uw pand en uw aanslag, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2021

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.