Personal touch in finance

30 maart 2021

Gebruikt u de auto van de zaak voor uw eigen bedrijf?

30 maart 2021

Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat werknemers de auto van de zaak ook gebruiken voor hun eigen, veelal parttime, bedrijf. Is hier sprake van privégebruik of zakelijk gebruik? En hoe kan men hiermee rekeninghouden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?

Gebruik voor eigen bedrijf is privé

Het gebruik van de auto voor het eigen bedrijf van de werknemer wordt als privégebruik aangemerkt. Dit is in het verleden door de staatssecretaris van Financiën beslist. Hoewel het betreffende besluit inmiddels is vervallen, geldt dit deel van de inhoud nog onverkort, zo bevestigde de Belastingdienst nog onlangs.

Evenredig deel bijtelling

Voor het bepalen van de winst van het bedrijf van de werknemer kan daarom in die gevallen een evenredig deel van de bijtelling vanwege privégebruik ten laste van de winst worden gebracht.

Voorbeeld: werknemer Jansen heeft een auto van de zaak van € 50.000 met 22% bijtelling, ofwel € 11.000. Jansen rijdt met de auto € 3.000 km privé en daarnaast € 3.000 km voor zijn eigen bedrijf. Dit betekent dat Jansen de helft van de bijtelling ofwel € 5.500 ten laste van zijn winst kan opvoeren.

Let op!

Als met de auto veel kilometers worden gereden voor het eigen bedrijf van Jansen, kan er sprake zijn van excessief privégebruik en kan de inspecteur de bijtelling hoger vaststellen dan 22%.

Kilometervergoeding niet van toepassing

Het bovenstaande betekent dat de forfaitaire aftrek van € 0,19 per kilometer niet van toepassing is. De auto behoort namelijk niet tot het privévermogen van de werknemer.

Let op!

Het gebruik van de auto voor het bedrijf van de werknemer zal deze desgevraagd aan moeten kunnen tonen. Het is daarom zaak deze kilometers te registreren.

Heeft u vragen over de aftrek van kosten van een ter beschikking gestelde auto, neem dan contact met ons op.

Nieuwsarchief 2021

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.